Буддизм

Буддизм — одна з трьох світових релігій, поряд із християнством та ісламом, що виникла в Індії в серед. І тис. до н. е.

Засновником Буддизму вважають Сіддхартху Гаутаму, який пізніше отримав ім'я Будди (Будда з санскриту — просвітлений вищими знаннями). За легендою, Будда після нескінченних перероджень з'явився на землю, щоб вказати людям шлях до спасіння. Народився він незвичайним способом — вийшов із боку матері. Батько оточив його розкішшю, намагався вберегти від негативних впливів життя. Проте якось Сіддхартха таки побачив з вікна колісниці хворого, немічного старця, похоронну процесію та аскета, що поринув у думи. Після цього Сіддхартха залишив оселю і вирушив мандрувати. Одного разу йому явилась істина і він став Буддою.

Суть Буддизму він окреслив у першій своїй проповіді, в якій стисло виклав своє вчення про чотири «святі істини»: 1) жити — означає страждати; 2) причина страждань — бажання; 3) щоб звільнитися від страждань, треба позбутися бажань; 4) шлях позбавлення бажань — дотримуватися вчення Будди, адже воно може привести віруючого до головної мети буття — нірвани, стану цілковитого подолання людських почуттів, до вічного блаженства в житті з божеством і абсолютного спокою.